בסוף חודש יולי 2019 נערך במקסיקו סיטי כנס האיידס הבינלאומי International AIDS Sociaty conference – IAS 2019, אחד מכנסי הHIV הבינלאומיים הגדולים והחשובים.
בכנס השתתפו מעל 6,000 מדענים, רופאים, אנשי צוות רפואי ופעילים חברתיים ממעל 140 מדינות.
כראוי לכנס בינלאומי גדול וחשוב הוצגו בכנס זה עשרות עבודות מחקר חדשות. המידע שאתן לכם במאמרים הבאים שיצאו באתר הוועד, מדבר על מחקרים שהוצגו בכנס:
האם מתקרב היום שבו הטיפול בHIV לא יהיה כרוך בנטילת כדורים יומיומית?
כבר בכנסים קודמים הוצגו תוצאות של מתן טיפול ל-HIV בדרכים חדשניות שעוקפות את הצורך בנטילה יומיומית של טיפול בכדורים. בכנס הIAS 2019 הוצג סיכום של שני מחקרים שבחנו את אופציית הטיפול בזריקות הניתנות אחת לחודש (תוצאות שני המחקרים הללו בנפרד הוצגו כבר בכנס הCROI במרץ השנה - מחקרי הATLAS והFLAIR). כאשר מחברים את תוצאות שני המחקרים (טיפול בזריקות אחת לחודש של שתי התרופות: RILPIVIRINE ו-CABOTEGRAVIR) יעילות ובטיחות משטר טיפולי זה נשמרה וחוזקו של המחקר גדל כי בחיבור המטופלים משני המחקרים גודל המדגם הוכפל. במטופלים שקיבלו זריקה אחת לחודש של התרופות הללו נצפתה הצלחה טיפולית ב-93%מהמטופלים (בדומה לקבוצת הביקורת של מטופלים שהמשיכו בטיפול רגיל בכדורים בנטילה יומיומית). מידת שביעות הרצון מהטיפול בקרב אלה שנכללו בזרוע הזריקות הייתה גבוהה ביותר ורובם (98%) השיבו בשאלון כי הם מעוניינים להמשיך בטיפול בזריקות ולא לחזור אחורה לנטילת כדורים.
מה הלאה?
ראשית, יצרנית התרופה עובדת בימים אלה על קבלת אישור ממנהל התרופות האמריקאי (FDA) לרשום את הטיפול הזה כטיפול מקובל ב-HIV, שלב שלאחריו יחל שיווק הטיפול בארה"ב ובמדינות נוספות.
נזכיר עוד כי מתקיים מחקר מתקדם לבחינת טיפול זה גם בהזרקה אחת לחודשיים (שהרי התייצבות במרפאה לקבלת זריקה אחת לחודש היא טרחה לא מבוטלת למטופל, ודורשת משאבים ממערכת הבריאות).
PrEP בהתקן תת עורי לשנה שלמה
במקביל לבניית אסטרטגיה טיפולית עבור ציבור האנשים החיים עם HIV, נערכים מחקרים למתן טיפול ל-HIV בשיטות חדשניות ולא מסורתיות, כאשר החדשות הכי מעניינות בהקשר זה הוצגו בכנס בהקשר ל-PrEP (טיפול מונע טרום חשיפה, לאנשים שליליים לHIV, כאסטרטגיית מניעה): בעבודה שהוצגה בכנס, נבחנה האפשרות למתן PrEP בהתקן תת עורי - מדובר בהתקן זעיר תחת העור שמשחרר באופן רציף ואחיד את התרופה. בעבודה זו נבחן ההתקן עם תרופה של חברת Merck שבשלב זה קיבלה את השם המדעי MK-8591, תרופה ממשפחה חדשה (NRTTI) אשר בניסויים מוקדמים הדגימה יעילות טובה נגד הנגיף, וזמן מחצית חיים ארוך. בניסוי ניתנה התרופה למתנדבים בריאים בהתקן תת עורי. רמות טובות של התרופה למניעת HIV נמצאו בגופם של המתנדבים גם 3 חודשים מתחילת הניסוי, ובחישובים פרמקולוגיים נראה כי ההתקן התת עורי צפוי לשחרר תרופה ברמות מספקות גם שנה מהשתלתו. מדוע מדובר בחדשות מבטיחות? מכיוון שאחד המכשולים הגדולים ביותר למניעת HIV באמצעות PrEP הוא הענות לא מלאה לטיפול (אי הקפדה על נטילה יומיומית), ובמידה והתכשיר הנבדק יתגלה כיעיל ובטוח בניסויים קליניים מתקדמים נראה כי שתל תת עורי לשנה שלמה יוכל לספק אופציה מניעה אמינה ונוחה. מה ההסתייגות? מדובר בשלב מאוד מוקדם של בחינת הטיפול המוצע. מדובר בניסוי פאזה ראשונה, וכדי שנוכל לראות טיפול שכזה על המדף יחלפו עוד מספר שנים. נזכיר כי במקביל לעבודה זו נבחנות אופציות טיפוליות נוספות (הנמצאות בניסויים קליניים בשלבים שונים) הן לטיפול והן למניעת HIV עם מתן תרופה בדרכים מתקדמות. נבחנים תכשירים שיש להם זמן מחצית-חיים ארוך במיוחד, ובמתן בדרכים שונות –כולל בהזרקה לשריר, הזרקה תת עורית (שהמטופל יוכל להזריק לעצמו), תכשירים בהתקן תת עורי, משאבה תת עורית (בדומה למשאבת אינסולין)ועוד. נראה כי תחום הטיפול ומניעת HIV עשוי לעבור מהפך בעשור הקרוב הודות לטכניקות חדישות למתן תרופות. התעניינתם? רוצים פרטים נוספים? למידע נוסף על הנאמר בכנס לחצו כאן
כנס ה-IAS 2019
*קרדיט צילום: יהושע יוסף הכותב הוא ד"ר דוד ששה, רופא בכיר במרכז האיידס ת"א ע"ש סוראסקי
Comments